Eczacının Gözünden Ekip Oluşturmak
Şu anda e-ticaret işletmelerinin en büyük sorunlarından biri; iyi bir ekip oluşturmak, bu ekibi geliştirmek, yönetmek ve motive ederek elde tutmaktır.
Bir sonraki yazımda bahsedeceğim patron-yönetici farklılığını tanımlamadan, e-ticaret işletmecilerinin bu sorunu çözmeleri zor görünüyor. Patron her istediğini yaparken, yönetici sadece kuralları uygulayabilir. Böylelikle ekibi kurallar içerisinde tutarak yönetir, motive eder, sonuçlar alır ve ekibi elde tutar.
E-ticaret işletmecileri neden iyi bir ekip oluşturmayı ve bu ekibi elde tutmayı başaramıyor? Bunun iki sebebi var: birincisi eleman aramayı bilmiyoruz, ikincisi ise aradığımız elemandan her şeyi istememize rağmen ona bu becerilerinin karşılığı olan ücreti ödemiyoruz.
Önce doğru eleman arama adımından başlayalım.
İşe alım süreci şu adımlarla ilerler:
- İhtiyacın belirlenmesi
- İş tanımı hazırlamak
- Aday profili oluşturmak
- Eleman arama kaynaklarının kullanılması
- Başvuru – Profil karşılaştırması
- Mülakat yapmak
- İşe almanın gerçekleştirilmesi
Hangi işe yetişemiyorsunuz? Hangi işler hayal ettiğiniz gibi yürümüyor? Hangileri eksik kalıyor? Yetişemediğiniz, yürümeyen, eksik kalan işleri listeleyin. "V" metodunu uygulayarak bir karar verin, belki de eleman almadan sistemi değiştirerek altından kalkabileceksiniz. Eleman almaya karar vermek aynı zamanda bir maliyeti de kabul etmektir. İyi düşünün, almayı planladığınız elemanınız belki de maliyetini yapacağı işlerle karşılayamayacak. Beklentilerinizi net olarak rakamlarla tanımlamalısınız.
İş tanımı, işe alacağınız elemandan hangi işleri başarmasını, neleri yapmasını isteyeceğinizin tanımlanmasıdır. İş tanımının düzgün, ayrıntılı ve belirgin yapılması çok önemlidir. İşe aldıktan sonra "biz bunları konuşmamıştık" veya "ben bunu yapamam" gibi itirazları ortadan kaldırır. Tanımların belirgin olmasına ve işin sonuçlarının ölçülebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Beklenen sonuçları, işin raporlanmasının, takibinin ve kontrolünün nasıl yapılacağını mutlaka içermelidir.
%60-%20-%20 Kuralı
Bir çalışanın ani ayrılışına hazırlıklı değilseniz, bu durum size büyük bir şok yaşatabilir. İlk olarak aklınızdan "hemen birini bulmalıyım" fikri geçer. Ancak bu aceleci yaklaşım, yanlış eleman alımına yol açabilir. Eleman arama sürecinizi daha sistematik ve planlı bir şekilde yapmalısınız.
İlk akla gelen ve en az yorucu olan kaynaktan başlamaktansa en doğru kaynaktan başlamak gerekir. Yanlış kaynak sizi yanlış kişilere götürür. İyi eleman uzun süre işsiz kalmaz. Bu sebeple iyi elemanları ilan vererek bulmanız zordur. Başlıca kaynaklarınız; diğer satıcılar, müşterileriniz, tedarikçi firmalar, rakipler, meslek liseleri, üniversiteler, kendi çevreniz ve internet ilanları olmalıdır.
Başvuru – Profil karşılaştırması sürecinde tüm başvuruları standart bir formda kayıt altına alın ve birbirleriyle karşılaştırılabilir hale getirin. Görüşme yaparken düşüncelerinizi formun üzerine yazın. Unutmayın 6 ay sonra bu formu okuduğunuzda görüşme sırasında oluşan görüşlerinizi hatırlamalısınız.
Mülakat Yapmak
Mülakatın amacı, adayın iş için aranan niteliklere ne kadar cevap verebildiği konusunda karar vermektir. İşe uygun elemanla çalışmanın önemini biliyorsanız, önerilerimizi heyecanla uygulayabilirsiniz. Mülakat ortamı özel olmalı ve rahatsız edilme oranını azaltmalısınız. Adayın fiziksel ve psikolojik olarak rahat olduğundan emin olunmalıdır.
3’lü Kural
En az 3 adayla görüşün, aynı adayla 3 kez mülakat yapın, üç ayrı mekânda mülakat yapın ve üç ayrı kişiye mülakat yaptırın. Kendinize karar vermek için 30 günlük bir süre tanıyın.
Maaşta Anlaşmak
Son yapacağınız görüşme ücret bilgilerini de içermelidir. Çalışanın kendini iyi hissetmesi için çalışmasının karşılığını aldığını görmesi gerekir. Maaş ile bunu sağlayamazsınız. Performansa dayalı bir prim sistemi belirlemek daha motive edici olacaktır.
İşe almanın gerçekleştirilmesi sürecinde tüm resmi belgelerin tamamlanmasını sağlayın ve her çalışanın mutlaka bir dosyası olmasına dikkat edin. Bu, yönetmeliklerle tanımlanmış bir gerekliliktir.
Yorum Gönder
0 Yorumlar